Log in als opdrachtgever of zzp’er met uw e-mailadres en wachtwoord. Heeft u nog geen logingegevens? Dan kunt u zich registreren.

Inloggen of registreren.

  • .
Sluiten
Wachtwoord vergeten

U wilt op een bepaald moment ook van uw oude dag kunnen gaan genieten. Maar als zelfstandig ondernemer heeft u meestal geen pensioenregeling en heeft u op de pensioenleeftijd in principe alleen een AOW. Bij een verband in loondienst regelde uw werkgever het pensioen en had u er geen omkijken naar.

Als zzp’er pensioen opbouwen

Pensioen voor zzp’ers

Als zzp’er draagt u zelf verantwoordelijkheid op het gebied van inkomen en moet u dus zelf voorzieningen treffen op terreinen van onder meer ziekte, arbeidsongeschiktheid en zorgen voor een goed aanvullend pensioen.

Uit onderzoek blijkt dat slechts vijftig procent een arbeidsongeschiktheidsvoorziening (AOV) heeft en als het gaat om pensioenvoorzieningen, blijkt uit onderzoek dat ook de helft geen pensioen opbouwt.

Als zzp’er pensioen opbouwen

Er zijn diverse mogelijkheden voor het zorgen van een goed aanvullend pensioen:

  • voortzetten van een pensioenregeling van vorig dienstverband (met fiscaal voordeel),
  • eigen pensioenfonds voor zzp’ers,
  • pensioen opbouwen via een pensioenverzekeraar,
  • zelf pensioen regelen via een lijfrentepolis,
  • zelf pensioen regelen via spaar- en/of beleggingsconstructies,
  • pensioen opbouwen via de FOR, Fiscale Oudedagsreserve.

Het opbouwen van pensioen is vaak lastig. Stippel daarom zorgvuldig een goede financiële planning uit.

Voortzetten pensioenregeling

Als iemand het dienstverband bij een werkgever beëindigd om een zelfstandig ondernemer te worden, is het in principe mogelijk om drie jaar lang vrijwillig en voor eigen rekening de pensioenregeling voort te zetten.

Dat kan een goede keuze zijn, zeker als u door omstandigheden binnen drie jaar weer bij een werkgever terecht komt in loondienst en zo de opgebouwde pensioenregeling weer kan voortzetten.

Houd u er rekening mee dat niet iedere pensioenregeling die mogelijkheid ook biedt. Als over die voortzetting niets vermeld staat in het pensioenreglement, is het verstandig dit na te vragen bij de pensioenverzekeraar.

Eigen pensioenfonds voor zzp’ers

Zelfstandigen zijn voor hun pensioen niet langer aangewezen op pensioenverzekeraars. De eerste stappen naar een eigen pensioenfonds zijn gezet, een positieve ontwikkeling voor de pensioenopbouw van de zzp’er. Het biedt hen meer flexibiliteit en de kosten zijn lager dan bij verzekeraars.

Pensioen opbouwen via een pensioenverzekeraar

Wat uw werkgever vroeger voor u deed, doet u dan zelf. Iedere maand een bedrag over maken naar een pensioenverzekeraar die een gegarandeerd bedrag uit gaat keren vanaf de pensioenleeftijd.

Zelf pensioen regelen via een lijfrentepolis

U kan ook voor de oude dag sparen via het afsluiten van een lijfrenteverzekering. Naast de gewone mogelijkheden van lijfrentepremieaftrek zijn er speciale mogelijkheden voor ondernemers. Zij mogen namelijk (een deel van) de oudedagsreserve omzetten in een lijfrente.

Pensioen opbouwen via sparen of beleggen

Met het oog op een toekomstige pensioen, kunt u ook pensioen opbouwen door te sparen of te beleggen. Dat is een flexibele manier naar de toekomst toe, maar u mist daarbij wel diverse fiscale voordelen.

Pensioen via de Fiscale Oudedagsreserve FOR

De oudedagsreserve is een bepaald bedrag dat u opzij mag zetten van de Belastingdienst om te sparen voor uw oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoeft u voorlopig geen belasting te betalen, u krijgt daarvoor uitstel van betaling. Als het moment komt dat u het wil gaan gebruiken dan wordt dit gezien als inkomen en word het bedrag wat u heeft gespaard, alsnog belast.

Factuur voorbeelden
Offerte voorbeelden
Urenregistratie voorbeelden

Vakgebieden

Zzp opdrachten en klussen voor zzp’ers, klussers en freelancers

Vakgebieden voor zelfstandige ondernemers zoals zzp’ers, klussers en freelancers met zzp opdrachten en klussen geplaatst door bedrijven en particulieren met een klus in of om het huis. Bent u particulier en wilt u uw tuin laten bestraten, een schutting plaatsen of een boom omzagen, plaats dan vrijblijvend uw klus. Niet alleen voor uw tuinklussen, ook voor het plaatsen van een dakkapel, keuken of een nieuwe verflaag of behang kunt u hier terecht. Bedrijven met een zzp opdracht kunnen ook vrijblijvend plaatsen. Zoekt u een zzp’er voor een tijdelijke aanstelling in de zorgverlening of voor een opdracht in de bouw of metaal, plaats dan uw zzp opdracht en zzp’ers zullen reageren en u een offerte aanbieden voor de werkzaamheden.