Veel zelfstandig ondernemers houden hun administratie bij op hun computer en overhandigen het overzicht eens per kwartaal of eens per jaar ter controle aan hun boekhouder. Andere zelfstandig ondernemers geven de voorkeur aan (uitgebreide) administratie software of doen hun administratie via online boekhouden, via een internetkoppeling. U kunt kiezen uit vele diverse soorten administratiepakketten en boekhoudsoftware.

De keuze zal echter niet alleen van u afhankelijk zijn. Als u bijvoorbeeld de keuze maakt om online te boekhouden met een rechtstreekse koppeling naar uw boekhouder of accountant is het van belang dat de boekhoudsoftware ook bij uw boekhouder wordt ondersteunt.

Betaalbaar boekhoudpakket voor de zzp’er

Als zzp’er, freelancer of zelfstandige zit u niet te wachten op uitgebreide en kostbare boekhoudsoftware. Alles wat u nodig heeft is alleen een eenvoudig boekhoudpakket met de basis functionaliteiten die voldoende zijn voor een zelfstandig ondernemer om uw kleine administratie eenvoudig, snel en overzichtelijk bij te houden.

Online administratie en boekhouden

Online uw administratie bijhouden en online boekhouden via internet wordt steeds vaker toegepast door zelfstandigen. Door het groeiende aantal gebruikers verschijnen steeds meer online administratie en online boekhoudsoftware. Het grote voordeel van online boekhouden is dat u overal waar u over een computer met internetverbinding beschikt, toegang heeft tot uw administratie en boekhouding.

Met online boekhoudsoftware kunt u dus zelf snel en eenvoudig btw-aangifte doen, factureren, uw inkomsten en uitgaven beheren en vergelijken, uw relatiegegevens bijhouden en nog veel meer. Kortom alles wat u nodig heeft om een goed overzicht op uw administratie en financiën van uw eenmanszaak te houden.

Online factureren

Factureren via internet, het online factureren, is ook mogelijk. Er zijn online boekhoudsoftware programma’s om een factuur eenvoudig, overzichtelijk en verzorgd op te stellen. Met een online factuurpakket heeft u de mogelijkheid om uw factuur online op te stellen en direct door te sturen naar de klant. Uw afnemer moet natuurlijk wel met deze manier van factureren akkoord gaan.

Als u gebruik gaat maken van elektronisch factureren dan moet u ook tenminste alle gegevens noteren die wettelijk vereist zijn bij de papieren facturen.