Factuur maken

Als zzp’er of freelancer rekeningen opmaken? Facturen versturen? Na het verrichten van uw zzp diensten of freelance werkzaamheden, of na het leveren van uw produkten, moet er een factuur verstuurt worden.

Het maken en versturen van facturen is wellicht de leukste bezigheid van de financiele administratie voor zzp’ers, freelancers of ondernemers.

Rekeningen of facturen die u verstuurt naar uw klanten moeten voldoen aan een aantal verplicht gestelde voorwaarden. Als uw facturen niet aan de wettelijke verplichte eisen voldoen kan het mogelijk zijn dat uw afnemer geen recht heeft op aftrek van BTW.

Advertentie

Wat moet er allemaal op een factuur staan

Op alle facturen die u uitreikt moet in elk geval de door de wet bepaalde basisgegevens vermeld zijn. De basisgegevens voor op een factuur vindt u hieronder beschreven.

Alle bescheiden die aan deze eisen voldoen kunnen als factuur worden beschouwd ongeacht onder welke benaming of met welke bestemming u deze uitreikt (zoals bijvoorbeeld kwitanties, declaraties, nota’s, bonnen of rekeningen).

Advertentie

Basisgegevens op een factuur

U moet in ieder geval de volgende gegevens vermelden op uw facturen en rekeningen:

 • Een opeenvolgend nummer. U mag zelf kiezen of u op 1 januari begint met factuur nummer 1 of met een hoog getal zoals 1000. Elke opeenvolgende factuur of rekening moet een hoger nummer krijgen. Na 1 komt dus 2 en na 1000 komt factuur nummer 1001.
 • De datum van uitreiking van de factuur of rekening.
 • De datum waarop de dienst of levering is voltooid of wordt verricht of de datum (voorzover vastgesteld kan worden) van vooruitbetaling en deze datum verschilt met de uitreikingsdatum van de factuur.
 • Naam en adres van de ondernemer die de levering of de dienst verricht.
 • Het btw-identificatienummer van de ondernemer die de levering of de dienst heeft verricht.
 • Naam en adres van de afnemer aan wie de levering wordt verricht of de dienst wordt verleend.
 • Het btw-identificatienummer van de afnemer aan wie de levering of de dienst is verricht ingeval van een verlegging van de heffing of aan wie intracommunautair wordt geleverd met toepassing van het 0% tarief.
 • Een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of de verleende dienst.
 • De hoeveelheid (of omvang) en aard van de geleverde goederen of de verleende dienst.
 • Ingeval van een vrijstelling, een intracommunautaire levering waarop het 0% tarief van toepassing is, bij een verlegging van de heffing, bij de toepassing van de margeregeling een vermelding van de toepasselijkheid van deze regeling.
 • De gegevens die nodig zijn om te bepalen of een vervoermiddel een nieuw vervoermiddel is (bijvoorbeeld een kentekenbewijs).
 • De vergoeding met betrekking tot elk tarief of elke vrijstelling, de eenheidsprijs, de eventuele vooruitbetalingen en andere kortingen die nog niet in de eenheidsprijs zijn begrepen.
 • Het btw-bedrag uitgedrukt in euro’s.
 • Als de belasting wordt voldaan door een fiscaal vertegenwoordiger; zijn naam en adres en btw-identificatienummer.

Zijn uw diensten niet BTW-belast? Neem dan in de factuur een quote op waaruit dat blijkt zoals bijvoorbeeld: “Journalistieke werkzaamheden zijn vrijgesteld van BTW”.

Creditfactuur

Als een klant de diensten reclameert of goederen terugstuurt wordt er een creditnota gemaakt om de factuur tegen te boeken. Dit kan voor een deel zijn of voor het hele bedrag waarvoor is gereclameerd (de boekhoudkundige afkorting hiervoor is CVF).

Online factureren

Online factureren behoort ook tot één van de mogelijkheden. Er zijn diverse online boekhoudsoftware programma’s om een factuur verzorgd, overzichtelijk en eenvoudig op te stellen.

Met een online factuurpakket heeft u de mogelijkheid om uw factuur online op te stellen en deze direct online naar de klant te versturen. Uiteraard moet uw afnemer hiermee wel akkoord gaan.

Als u elektronisch wilt factureren moeten ten minste alle gegevens zijn opgenomen die ook wettelijk vereist zijn bij papieren facturen.

Gerelateerd aan facturen

De pagina “Factuur maken voor zzp’ers en freelancers” uitprinten

Zzp app met het laatste nieuws

Zzp app met het laatste nieuws

Wil u overal waar u bent op de hoogte zijn van het laatste zzp nieuws? Download dan de zzp app bij Google Play. Er zijn geen kosten aan verbonden. De zzp app is gratis en geeft gebruikers via hun smartphone toegang tot het laatste zzp of freelance nieuws, artikelen, video’s en foto’s.

De nieuwsberichten voor de zzp app worden geselecteerd vanaf de website ZZPcentrum.nl. Zo kunt u als zzp’er of freelancer overal waar u bent met één druk op de knop op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemen.

Zzp shop voor zzp’ers en freelancers

 • ZPshop.nl - Shop voor zzp’ers en freelancers

  Administratie voor (startende) ondernemers

  Wilt u een eigen bedrijf starten, of hebt u al een bedrijf en wilt u uw eigen administratie opzetten? Met dit boek kunt u stap voor stap aan de slag met uw boekhouding.

  Het zzp boek Administratie voor (startende) ondernemers is inclusief een gratis demo CD met een volledige demoversie van Snelstart.

  Verkrijgbaar in de zzp shop
 • ZPshop.nl - Shop voor zzp’ers en freelancers

  Prijzen & Tarievengids

  Ruim honderdvijftig uurtarieven van verschillende beroepsgroepen op een rij.

  De Prijzen & Tarievengids helpt de zzp’er, zelfstandig ondernemer, freelancer en opdrachtgever bij het bepalen van de prijs.

  Verkrijgbaar in de zzp shop
Advertentie

Zzp tips en tricks nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe factuurvoorbeelden, aanbieders van online facturen, online factuurpakketten en tips met betrekking tot facturen? Geef u dan op voor de zzp tips en tricks nieuwsbrief.